1 – Započnimo naše putovanje s prvim ožujskim biljkama. :)

Vrlo je važno sakupljati biljke na principu ekolološke održivosti!

Mirisna ljubičica (Viola odorata) cvijet – ožujak

Mislim da mnogi poznaju ljubičicu, ali malo tko zna da je ona značajna ljekovita biljka. Porijeklom je iz Europe i Azije, ali je rasprostranjena i u Sjevernoj Americi. Od njezinih cvjetova proizvodi se jedno od najskupljih eteričnih ulja na svijetu.

Zanimljivosti

Prema grčkoj mitologiji, sićušni cvjetovi ljubičice oživjele su tragom božice proljeća Perzefone i od tada su se proširile gotovo cijelim svijetom.

Ljekovita svojstva

Možete sakuljati i koristiti cijelu biljku. Zbog svojih aktivnih sastojaka bogatih vitaminima A i C, služi i kao osnova za hidratantne i hidratantne kreme za lice. Čaj od ljubičice izuzetno je koristan za liječenje bolesti gornjih dišnih puteva, prehlade, kašlja, glavobolje, zatvora, nesanice, reumatskih bolesti, probavnih tegoba, upala crijeva, nervoze i ublažava tegobe.

Stanište

Biljka se često nalazimo u šumama i šikarama.

Sakupljanje

Ljubičica se obično može sakupljati od ožujka do svibnja. Beremo cvijet biljke! Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

Crvena mrtva kopriva (Lamium purpureum) – cvijetovi i list – ožujak

Crvena mrtva kopriva je raširena u Europi i Aziji, obićno se smatra korovom.

Zanimljivosti

Mrtva Kopriva je najranija “pčelinja paša”, cvijeta već od ožujka. Privlači pčele koje se bude u proljeće u vrt, što je posebno korisno kod cvatnje voćaka.

Ljekovita svojstva

Kopriva ima i mnoga ljekovita svojstva. Između ostalog, ako se list stavi na posjekotinu, smanjit će krvarenje i ubrzati regeneraciju. Također ima diuretski, protuupalni i antibakterijski učinak. Crvena mrtva kopriva je jestiva biljka. Cvjetovi su mu slatki, ali stabljike i listovi pomalo gorki. Može se koristiti u shakeovima ili kod prireme pestoa ili čak juhama. Ima vrlo visok sadržaj vitamina C i željeza. Ipak, pripazite da ga ne konzumirate previše jer veće količine mogu izazvati proljev.

Stanište

Polja, rubovi puteva, šume bagrema, ali je i čest korov u vrtovima.

Sakupljanje

Cvate od ožujka do kraja rujna. Beremo cvijetove i gornje listove!   Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

Obićna tratinčica (Bellis perennis) – svijet – ožujak

Mnogi imaju mišljenje da je to beskoristan korov, no zapravo ti sićušni cvjetovi, osim što sadrže mnogo hranjivih tvari, imaju i prekrasna ljekovita svojstva.

Zanimljivosti

Prema kršćanskom vjerovanju, cvjetovi tratinčice simboliziraju Gospine suze.

Ljekovita svojstva

Kada se konzumira kao čaj, tratinčica je jako dobar izvor energije, a liječi i bolesti dišnih puteva, poput bronhitisa i sinusitisa, a dobra je i protiv kašlja. Njegovi homeopatski pripravci relativno se često koriste za liječenje, primjerice, uganuća, modrica, bolova u ranama, istegnuća mišića i kožnih bolesti. Listovi tratinčice bogati su vitaminima A i C.

Stanište

Može se naći gotovo posvuda, na pašnjacima, poljima, uz puteve i u malim vrtovima.

Sakupljanje

Može se sakupljati od ožujka do listopada. Beremo cvijet biljke! Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

Prava rusomača (Capsella bursa pastoris) – gornji cvjetno-lisni izdanak – ožujak

Na ovu vrijednu biljku obično se gleda kao na dosadan korov. Autohtona je biljka u Europi. Lako se prepoznaje po malim plodovima u obliku srca.

Zanimljivosti

U Kini se često uzgaja. Naglo prženi listovi rusomače smatraju se lokalnom delicijom(Sudden-fried Shepherd’s Purse leaves).

Ljekovita svojstva

Također je poznat po svojim hemostatskim, protuupalnim i diuretičkim svojstvima. Sadrži kalij, kalcij, željezo i neke vitamine poput C, B1, B2 i K, pa se njezini listovi mogu koristiti u salati.

Stanište

Vrtovi, polja, uz puteve, u jarcima uz nasipe, na oranicama, skoro svugdje se pojavljuje.

Sakupljanje

Cvate tijekom cijelog ljeta, ali u najvećem broju u travnju i svibnju. Sakupljamo gornji cvjetno-lisni izdanak! Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

VAŽNO

U osnovnoj recepturi nalazi se i Rani Jaglac (Primula vulgaris), u Mađarskoj je ZAŠTIĆENA biljka, te je branje protuzakonito! U Hrvatskoj nije službeno zaštićen, ali ga ima sve manje, pa je moj prijedlog NE skupljati ga!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian