12-Prosinac

TRIAN – izrada organskog biljnog likera – blog – Velika završnica!!!!!

Naše cijeloogodišnje uzbudljivo putovanje polako se bliži kraju, stižu posljednji koraci. 🙂

1. Procijediti liker

Naš napitak se na najjednostavniji i najučinkovitiji način može filtrirati kroz dvostruku gazu postavljenu u lijevak, čime se sprječava da suha tvar i komadići uđu u liker.

Nakon završenog procesa, natopljene biljke još treba iscijediti jer je u njima ostalo još dosta vrijedne tekućine. Ako za to nemamo odgovarajući stroj ili napravu, jednostavno ručno iscijedimo sok. Možda nije lako i malo će potrajati, ali se itekako isplati!

2. Zaslađivanje pića

Napitak se može sladiti na više načina, najjednostavnije i najjeftinije rješenje je zasladiti ga prženim šećerom, taj postupak ću opisati u nastavku. Također se kaže da karamelizirani šećer našem likeru daje dodatnu notu I harmoniju. S druge strane, možete naravno koristiti i druge zaslađivače ili med, ili pak ih kombinirati po želji.

Po recepturi stoji, da na pet litara osnovne količine dodaje se pola kilograma šećera. Iznad toga, naravno, svatko će moći prilagoditi piče prema vlastitom ukusu!

Proces karamelizacije

Odmjerenu količinu ulijte u lonac ili neku drugu odgovarajuću posudu, štednjak podesite na srednju temperaturu. I čekamo! Ne treba ništa direati 🙂 Nakon par minuta će se šećer početi topiti. I dalje ne treba ništa raditi! 😉

Kad se sećer većinom otopio, ali još ima tu i tamo kristalića, koji se uglavnom zalijepe za stijenku posude, skidam je s vatre i labavim pokretima zgloba pomičem posudu tako da ga šećer koji teče okolo odnese i otopi još postojeće kristale.

Kada otopljeni šećer poprimi zlatnosmeđu boju (sa karakterističnim mirisom karamele), proces se polako bliži kraju. Ugasite vatru i dodajte malo tople vode (2-3 dcl).

Neka vas ne iznenadi glasna i pjenasta reakcija, to je sasvim normalno 🙂

Kada se karamelizirani šećer potpuno ohladi (ostaje tekuće), jednostavno se dodaje u procjeđeno piće. Zatim čekamo da se potpuno otopi (nekoliko sati) i ovim posljednjim postupkom, Vaš biljni likeri, bogatog gorkastog okusa je spreman za kozumaciju!

Nazdravlje!

Hvala puno svima koji su bili uz mene i podržavali me, vidimo se sljedeće godine!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian