2 – Travanj

Vrlo je važno sakupljati biljke na principu ekološke održivosti!

Puzava dobričica (Glechoma hederacea) – cvjetni izdanak – ožujak – travanj

Puzava dobričica je vrlo česta biljka, može se naći praktički posvuda na kugli zemaljskoj, porijeklom je iz Europe i Azije, ali je unesena i na druga mjesta.

Zanimljivosti

Prije proširenja hmelja se zbog gorkog okusa koristio i za aromatiziranje piva.

Ljekovita svojstva

Njegov se čaj koristi u čajnim mješavinama protiv kašlja i probavnih smetnji, a u narodnoj medicini protiv bolesti žuči, bubrega, želuca i dišnih organa. Njegovo blago umirujuće djelovanje je dokazano! Preporuča se umjerena konzumacija, jer sadrži malu količinu otrovnih tvari i kamfora.

Stanište

Česta je biljka u šumama, grmlju, livadama i uz puteve.

Sakupljanje

Obično se može sakupljati od ožujka do svibnja. Beremo cvijetne izdanke! Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

Velika Kopriva (Urtica dioica) – mladi listovi – ožujak – travanj

Svi znaju za ovu neugodno peckavu biljku, ali malo tko zna da je ona i važna ljekovita biljka.

Zanimljivosti

Može se upotrebiti i u kuhinji: listovi se koriste kao varivo, a mladi izdanci jedu se u proljetnim juhama i salatama. Na internetu postoji mnoštvo sjajnih recepata, provjerite!

Ljekovita svojstva

Poznato je njegovo brojno ljekovito djelovanje. Čaj od listova djeluje pročišćavajuće, umirujuće, vitalizirajuće, a općenito se preporučuje kod problema krvarenja i upala. Koristi se kod svih vrsta vanjskih i unutarnjih krvarenja, menstrualnih tegoba, reumatskih bolova, anemije i hemoroida. Kopriva sadrži mnogo mineralnih tvari, prvenstveno željeza, kalija, kalcija, magnezija, natrija i fosfora, te mnogo provitamina A i vitamina B2, C i K. Kod reumatskih tegoba oboljeli dio tijela “pljuskao” se svježom koprivom . Sokom iscijeđenim iz lišća mazali su se ubodi insekata, ali se od njega pravila I krema.

Stanište

Rasprostranjen je po cijeloj Europi, uz puteve, po čistinama, šumama, gotovo posvuda. Najviše voli bagremove šume.

Sakupljanje

Obično se može sakupljati od ožujka do svibnja. Beremo mlade listove koprive! Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke. Savjet: isplati se sakupljati u rukavicama 😉

Foto by: Nenad Milić

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian