3 – svibanj

Vrlo je važno sakupljati biljke po principu ekološke održivosti!

Glog (Crataegus monogyna) – cvijet i list

Čuo sam da je glog jedna od najvažnijih biljaka na svijetu, a priznajem da je moja omiljena biljka. Trudim se da ne budem previše pristran 😉

Zanimljivosti

Njegovi ostaci pronađeni su i u 9000 godina staroj keramici! A Kinezi su u prošlosti od gloga radili fermentirano piće.

Ljekovita svojstva

Blagotvorno djeluje na umorno, preopterećeno i opterećeno srce, poboljšava rad stanica srčanog mišića, potiče prokrvljenost srčanog mišića. Njegova čajna mješavina ima vazodilatacijski učinak i snižava krvni tlak. Pomaže u ublažavanju problema s cirkulacijom krvi i suzbija razvoj arterioskleroze. Sastojci: flavonoidi, amini, triterpenske kiseline, procijanidi, vitamini B i C.

Stanište

Najčešće nalazimo glog na rubu livada, pašnjaka i šuma

Sakupljanje

Cvjetovi i listovi mogu se sakupljati u travnju-svibnju. Na količinu od 5 litara dodaje se šaka cvjetova i šaka listova biljke.

Crna bazga (Sambucus nigra) – cvijet

Najpoznatiji oblici konzumacije bazge, čaj i sirup, pripremaju se od cvjetova biljke, ali mogu se konzumirati i njezini bobičasti plodovi od kojih se najčešće priprema pekmez ili voćni čaj.

Zanimljivosti

Bazga je od davnina vrlo cijenjena zbog svoje široke primjene. Ponegdje joj se čak pripisivalo i čarobne sposonosti. U mnogim se krajevima vjerovalo da nije dobro zaspati pod grmom bazge, jer on očara čovjeka. 🙂

Ljekovita svojstva

Čaj od cvjetova crne bazge djeluje diuretski, potiće probavu i ublažava kašalj. Koristi se kod prehlada, bronhitisa, kao dijaforetik i kao stimulans imunološkog sustava.

Stanište

Bazga je biljka vlažnih šuma i šikara te zapuštenih pdručja.

Sakupljanje

Njegovi se cvjetovi mogu sakupljati u svibnju. Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) – cvijet (samo bijeli)

Divlji kesten je ukrasno drvo koje se sadi na mnogim mjestima, parkovima i drvoredima, u Europi se pojavljuje u 18. stoljeću.

Zanimljivosti

Ekstrakt kore se dodaje kremama za sunčanje jer apsorbira štetne UV zrake. Farmaceutska industrija iz njega izdvaja saponin.

Ljekovita svojstva

Cvijet djeluje adstringentno, sprječava grčeve želuca i crijeva. Osim navedenih, koristi se i kod prehlada, proljeva i kašlja.

Stanište

Najčešće ukrasno drvo koje se nalazi u parkovima i drvoredima.

Sakupljanje

Cvjetovi se mogu sakupljati u travnju-svibnju. Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke. Pažnja, sakupljati samo bijele cvijetove!

Foto by Nenad Milić

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian