7 – Lipanj

Vrlo je važno sakupljati biljke po principu ekološke održivosti!

Lipa (Tilia) – cvijet

Lipa je porijeklom iz Karpatskog bazena i rasprostranjeno je širom svijeta. Ima lijepu krošnju i mirisne cvjetove. Jedna je od naših najznačajnijih i najpoznatijih ljekovitih bilja.

Zanimljivosti

U antičko doba cvijet lipe povezivali su s božicom Venerom pa je imao važnu ulogu u ljubavnim i emotivnim obredima. Smatralo se srećom ako su se ljubavni sastanci dogodili pod lipom.

Ljekovita svojstva

Flavonoidi djeluju antibakterijski, cvijet je izvrstan za liječenje prehlade. Osim toga, tonik je za živce, ublažava napetost, pomaže u radu srca i spavanju. Djeluje i na pročišćavanje krvi i zaštitu krvnih žila, a može spriječiti i razvoj arterioskleroze i sniziti krvni tlak.

Stanište

Rasprostranjen skoro po cijeloj našoj zemlji u listopadnim šumama, gdje raste među ostalim vrstama drveća, a može se naći i na šetalištima i vrtovima.

Sakupljanje

Cvjetovi se mogu sakupljati od lipnja. Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

Budući da sam ove godine za bazu svog likera koristio rakiju od miješanog voća, to me ohrabrilo i pomislio sam da ću okus učiniti još zanimljivijim s nekim uzbudljivim šumskim plodovima.

Crni dud (Morus nigra) – plod

Vjeruje se da crni dud potječe iz srednje Azije. Plod joj je neugodnog okusa kad je zelen, ugodno kiselkast kad je crven, pikantno sladak kad je crn, izgledom je sličan kupinama. Što je tamniji, to je bliži punoj zrelosti.

Zanimljivosti

Psi posebno vole plod crnog duda, pojest će sve što nađu na zemlji.

Ljekovita svojstva

Poznato je da su plodovi duda bogati izvori flavonoida, uključujući kvercetin, rutin, kemferol, apigenin, luteolin i izokvercetin, koji su izvrsni antioksidanti.

Stanište

Može se pronaći gotovo posvuda!

Sakupljanje

Plodovi se mogu sakupljati od lipnja. Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

Bijeli dud (Morus alba) – plod

Bijeli dud je divna biljka koja raste gotovo posvuda. Kineskog je podrijetla, a u Europi se pojavio tek prije nekoliko stotina godina.

Zanimljivosti

U prošlosti su se njezini nježni listovi sakupljali u velikim količinama kao prehrambena biljka za uzgoj dudova svilca, od tuda dolazi i ime te životinje.

Ljekovita svojstva

Izvrstan antioksidant, sličan svom crnom bratu, također sadrži spojeve koji imaju sličan učinak kao lijekovi koji se uzimaju kod dijabetesa tipa 2. Usporavaju razgradnju i apsorpciju šećera iz crijeva u krv. To pomaže u kontroli razine šećera u krvi. Također je bogat organskim kiselinama, izvor je vitamina C, pektina, vlakana i karotena. Ove hranjive tvari učinkovito liječe upalu krajnika, kašalj, temperaturu, proljev, glavobolju i druge upale.

Stanište

Može se pronaći gotovo posvuda!

Sakupljanje

Plodovi se mogu sakupljati od lipnja. Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

Foto by Nenad Milić

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian