8 – Srpanj

Vrlo je važno sakupljati biljke po principu ekološke održivosti!

Divlja mrkva (Daucus carota) – cvijet

Divlja mrkva je rodu sa uzgojenom mrkvom iz naših vrtova, pa njezino korijenje i lišće možemo koristiti u juhama.

Zanimljivosti

Uz divlju mrkvu vezana je i jedna zanimljiva legenda. Središnji je cvijet često crvenkaste boje, prema legendi, ta pojava ima zanimljivo objašnjenje. Supruga engleskog kralja Jamesa I., kraljica Anne, organizirala je natjecanje za svoje dvorske dame. Zamolila ih je da naprave čipku poput cvijeta divlje mrkve. Tijekom natjecanja, kraljica Anne iglom je ubola prst, a krv joj je kapnula u središte cvijeta. Od tog događaja je središnji cvijet divlje mrkve crvenkaste boje. Engleski naziv cvijeta divlje mrkve je Queen Anne’s Lace

Ljekovita svojstva

Sadrži vitamin C, vitamin B1, vitamin B2 i vitamin B6. Diuretik, karminativ, koleretik.

Stanište

Divlja mrkva vrlo je česta na livadama, pašnjacima, travnatim padinama, poljima, u korovskim zajednicama i uz ceste.

Sakupljanje

Cvjetovi se mogu sakupljati od lipnja do srpnja. Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

Napomena!

Kod sakupljanja trebamo biti na oprezu jer je mrkva vrlo lako zamijenjiva s vrlo otrovnom kukutom (Conium maculatum). Kukuta ima vrlo neugodan miris, za razliku od divlje mrkve! Budimo vrlo oprezni!

Dugolisna metvica (Mentha longifolia) – list

Za razliku od kultiviranih vrsta, ova vrsta metvice raste i u divljini.

Zanimljivosti

Dugolisna metvica je repelent štakorima i miševima (ne podnose miris), osim toga dobro ju je posaditi pored kupusa ili rajčica jer im odvlači štetnike. U Rusiji ova vrsta metvice se uzgaja i koristi za parfumiranje hmelja.

Ljekovita svojstva

Listove mente možete koristiti i u salatama, a možete napraviti jako dobar sirup od mente tehnikom sličnom sirupu od bazge. U aromi dugolisne metvice osjeti se blagi miris limuna. Koristi se i kao ljekovita biljka, ima antiseptičko i probavno djelovanje. Njegov čaj ublažava simptome groznice i prehlade.

Stanište

Često se javlja na vlažnim livadama, šancima i poplavnim ravnicama

Sakupljanje

Listovi se mogu sakupljati od lipnja. Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

Cikorija (Cichorium intybus) – cvijet

Bila je rasprostranjena biljka iu antičkoj medicini, ne samo poznata i cijenjena, nego i redovito korištena, posebice za otklanjanje problema vezanih uz probavu. Galen, kojeg su nazivali “liječnikom gladijatora”, volio je koristiti cikoriju kada su se pojavili problemi s jetrom i želucem.

Zanimljivosti

Očišćeno korijenje narezati na veličinu zrna kave, pržiti na 200 stupnjeva, uz malo otvorena vrata pećnice, dok ne poprimi tamnosmeđu boju. Danas nije u širokoj upotrebi, ali u prošlosti se dosta koristio kao zamjena za kavu. U Hrvatskoj se od cikorije sprema bijela kava!

Ljekovita svojstva

Ljekovito djelovanje imaju cvijet, list i korijen. Korijen sadrži mnogo inulina, zbog čega učinkovito smanjuje razinu šećera u krvi. Čaj koristimo i za reumu, giht, bolesti zglobova. Cikorija čisti jetru, bubrege i slezenu, pospješuje savršeno pražnjenje žučnog mjehura, odvaja vodu, potiče apetit i dobro djeluje protiv žutice. Pospješuje rad crijeva.

Stanište

Rasprostranjena je biljka u napuštenim područjima i uz prometnice, može se naći gotovo posvuda.

Sakupljanje

Cvjetovi se mogu sakupljati od lipnja. Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

Orah (Juglans regia) – zeleni plod

U narodnoj tradiciji smatra se svetom biljkom. Emotivno je povezala starije i mlađe generacije obitelji. Plod oraha simbolizira cjelinu dviju polovica, cjeloživotnu vezu žene i muškarca, oboje su samo pola osobe za sebe, samo zajedno mogu postati cjelina.

Zanimljivosti

Kulinarska poslastica, izvrsna za razna mesa, patku, gusku i divljač, ali može biti i odličan sastavni dio sirnih plata, posebno upotpunjujući okus dimljenih sireva te pripravaka od jetre.

Ljekovita svojstva

Iako se prvenstveno ne konzumira zbog zdravstvenih učinaka, sirup od zelenih oraha ima izvanredan sadržaj vitamina C i željeza, a prema narodnoj medicini djeluje na čišćenje jetre, želuca i krvi, jača želudac i djeluje antiseptički, a pomaže i kod protiv anemije i depresije.

Stanište

Porijeklom je od jugoistoka Balkana do jugozapadne i središnje Azije, Himalaje i jugozapadne Kine.

Sakupljanje

Obično se može sakupiti krajem lipnja, početkom srpnja. Količina: U napitak dodajemo dva komada po litri.

Stolisnik – Hajdučka trava (Achillea millefolium) – cvijet

Stolisnik je bio poznat već prije prapovijesti. Visoka koncentracija peludi stolisnika pronađena je na groblju neandertalaca u Iraku. Koristili su ga i stari liječnici. Prema Dioskoridu, najbolji je hemostatik i može se koristiti za sve vrste rana i čireva.

Zanimljivosti

Stolisnik je prije svega poznat kao ljekovita biljka, no njegovi listovi se mogu koristiti i za kompostiranje, točnije ubrzava proces razgradnje biljaka koje se kompostiraju.

Ljekovita svojstva

Biljci se pripisuje protuupalno, antiseptičko, antispazmodičko, probavno, hemostatsko i antitusivno djelovanje. Stolisnik može pojačati učinak različitih ljekovitih tretmana, na primjer: ublažavanje bolova, smanjenje upala, krvarenja, probavnih smetnji.

Stanište

Javlja se na livadama, pašnjacima, oranicama, šumama i rubovima puteva od brdskih krajeva do nizina.

Sakupljanje

Cvjetovi se mogu sakupljati od lipnja. Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

Poljska prženica (Knautia arvensis) – cvijet

Narodno ime prženica dovodi se u vezi s liječenjem opeklina. 

Ljekovita svojstva

Prvenstveno se koriste nadzemni, cvjetni dijelovi mladica (nekada i korijen). U narodnoj medicini koristio se za liječenje kroničnih kožnih bolesti (ekcem, koprivnjača, šuga), kao i za kašalj, upalu grla i cistitis. Homeopatija ga koristi za liječenje bolesti dišnog sustava i probavnih smetnji.

Stanište

Pojavljuje se na polusuhim travnjacima, rubovima cesta, kosištima, planinskim livadama, ali najviše na vapnenačkom tlu.

Sakupljanje

Cvjetovi se mogu sakupljati od lipnja. Količina: Na bazu od pet litara dodamo šaku sakupljene biljke.

Foto by Nenad Milić

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian