Korisni savjeti – BLOG

Onda krenimo u zajedničku avanturu ?

Pripreme

Prvi korak je nabavka domaće rakije koja je osnova našeg biljnog likera. Minimalna količina koja se preporučuje za početak je pet litara. Kao i prošle godine i ove sam odlučio da ću početi sa bazom od deset litara.

Ako se odlučite za rakiju neutralnijeg okusa, liker će imati intenzivniji herbalni karakter – nećete pogriješiti s rakijom od jabuke. Suprotno ovim savjetima, svoj glas ove godine dao sam za miješanu voćnu rakiju iz Kotline, smatram da će voćni okus dati još jednu dodatnu notu mom piću.

Ako ste uspjeli nabaviti bazu, onda žesticu ulijte u posudu za skladištenje. Najprikladniji mi se čini stakleni balon ili demižon kojeg ima gotovo svugdje za kupiti, ali poslužit će i kvalitetan plastični karnister.  Pravi profesionalci mogu koristiti i drvenu bačvu, pretpostavljam da će to dati još neku dodatnu dimenziju vašem piću.

Važno je napomenuti da se pri odabiru spremnika moraju uzeti u obzir dva važna aspekta. Liker će sazrijevati 8-9 mjeseci, stoga je važno da materijal posude bude zajamčeno visoke kvalitete i izdržljivosti. Drugi definirajući uvjet je veličina spremnika, posuda od pet litara vjerojatno neće biti dovoljna za istu količinu rakije, moramo uzeti u obzir i 25-30 vrsta biljaka koje stavljamo u piće.

Recept

Osnovni recept je vrlo jednostavan, na pet litara dodamo šaku svake sakupljene biljke. Naravno, postojat će iznimke od tog pravila, ali ću ih uvijek napisati točno i na vrijeme.

Biljke se moraju dodati u rakiju odmah nakon branja, svi sastojci se stavljaju u bazu bez sušenja i pranja. I ovdje će biti jedinstvenih slučajeva, ali o njima ću posebno govoriti. Samo primjera radi, u liker ne dodajemo listove medicinske kadulje, već se od njih kuha čaj i tek tada se dodaje u liker.

Obično ćemo koristiti listove ili cvjetove biljaka, ali bit će i nekih izuzetaka kada ćemo svom likeru dodati i razne plodove.

Održivost i ekološki osviješteno razmišljanje

Vrlo je važno sakupljati biljke na principu održivosti. Bitan i važan aspekt za mene je da priprema mog likera ne ugrožava dugoročni opstanak samoniklih biljnih populacija.

Zaštićene biljke ne sakupljamo! To je vrlo važno!

Sigurnost

Zaštićene biljke ne beremo, a otrovne se ne isplate sakupljati! :)

Sigurnost je i u ovom slučaju na prvom mjestu. U piće dodajemo samo biljke koje možemo: potpuno, apsolutno, uistinu, maksimalno i stopostotno identificirati. Nadam se da sam bio dovoljno jasan. ;)

Srećom, na Internetu je dostupno mnogo kvalitetnih informacija o toj temi sa fotografijama. Postoji nekoliko izvrsnih mobilnih aplikacija za prepoznavanje biljaka koje vrše identifikaciju na temelju vlastitih snimljenih slika. Između ostalog, “PlantNet” može se preuzeti s GooglePlaya – za Android uređaje. Prepoznaje biljku u trenutku, na temelju starih i nedavno snimljenih fotografija.

Ako unatoč tome niste sigurni, naši stručni suradnici  stoje Vam na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte!

I još nešto bitno, nikada ne skupljajte biljke na mjestu gdje možete očekivati ​​razne kontaminacije. Izbjegavamo blizinu industrijskih pogona, kemijskih tvornica, skladišta i benzinskih crpki, ali se ne preporuča skupljanje uz prometne ceste i željezničke pruge. Također ne preporučam površine zahvaćene poljoprivrednim radovima u proljetno-ljetnom razdoblju (gnojidba, upotreba sredstava za zaštitu bilja i insekticida).

Očuvanje tradicije

U zadnje vrijeme uočavamo da se znanje o sakupljanju ljekovitog bilja polako gubi iz javne svijesti. Ovim projektom, između ostaloga, želim skrenuti pozornost na očuvanje i oživljavanje ove nestajaće kulturne tradicija.

Avantura i istraživanje

Osobno jako uživam u istraživanju i prošle sam godine naučio puno o ljekovitim svojstvima autohtonih biljaka, stoga pozivam sve da mi se pridruže u ovoj velikoj avanturi da zajedno otkrijemo prirodne ljepote naše okoline.

Foto by: Nenad Milić

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hu_HUHungarian