Kamenje gladi

“AKO ME VIDIŠ, PLAČI” U Evropi izronilo “kamenje gladi”, uklesana upozorenja stara nekoliko vijekova

Prije nekoliko vijekova su ljudi u stijene u koritima rijeka uklesali poruke kako bi upozorili buduće generacije da će nastupiti težak period. Ovo “kamenje gladi” se može naći u nekoliko evropskih rijeka, uključujući Labu i Rajnu.

Jedan ovakav kamen na obali rijeke Labe, u češkom gradu Dečin, izronio je ove godine. Nedavno ga je primijetio njemački novinar Olaf Koens.

Na njemu stoji natpis: “Ako me vidiš, onda plači“.

Poljoprivrednici u dijelovima Francuske okrenuli su se vodi iz slavine za svoju stoku jer su presušile bare i potoci.

U španskoj regiji Andaluziji, neki uzgajivači avokada morali su da žrtvuju stotine stabala kako bi spasili druga od uvenuća jer je rezervoar Vinuela u provinciji Malaga pao na samo 13 posto kapaciteta, 55 posto manje nego prije godinu dana.

Evropa nije sama u krizi, a uslovi suše prijavljeni su i u istočnoj Africi, zapadnim Sjedinjenim Državama i sjevernom Meksiku, piše ovaj medij, prenosi N1info.

Češki istraživači su 2013. godine otkrili da neke od ovih oznaka datiraju iz 15. vijeka, a kamen u Dečinu obilježio je najmanje 12 suša tokom 600 godina.

Trenutna suša u Evropi bi mogla biti najgora na kontinentu u posljednjih 500 godina i mogla bi trajati tri mjeseca, izjavio je Andrea Toreti, naučnik u Evropskoj opservatoriji za sušu, za Indipendent.

Očekuje se da će suša na kraju pogoditi 47 odsto Evrope, te da će to prouzrokovati ogromne posljedice za razne industrije kako rijeke na kontinentu postanu toliko iscrpljene da je pogođen i transport.

Nivoi vode na rijeci Rajni u Emericu, u blizini holandske granice u Njemačkoj, pali su u ponedjeljak za više od 4 centimetra u 24 sata. Vlasti su saopštile da je riječni brodski put još uvijek funkcionalan s dubinom od oko 6 stopa, ali rekordno nisko mjerenje od utorka naglasilo je ekstremnu prirodu trenutne suše.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian